May 21, 2024

Vredi pročitati: Roll intro tape (oradio.rs, 6. april 2020)

 

Knjigu još jednom preporučuje dragi Oradio, tačnije Darko Živković.

 

Vredi pročitati: Roll Intro Tape

Ove nedelje bavimo se muzičkim impresijama koje su spakovane u odličnu knjigu pod nazivom “Roll intro tape”. Ovaj naslov potpisuje Lazar Divjak iz Beograda – čovek zaljubljen u koncerte. On je, na svojim putovanjima, uspeo da zabeleži sve one divne momente koje vam samo dobar koncert može pružiti u životu. Metallica, Pearl Jam, Bruce Springsteen, Life of Agony, Deftones, Block Out…

Knjigu nam je preporučio još jedan vrsni poznavalac žestokog zvuka – Darko Živković iz Kikinde, frontmen grupe Downstroy i zamenik urednika Serbian metal portala.

“Sviđaju mi se, u osnovi, ovakve rokenrol priče – izveštaji sa koncerata koji su tako efektno i originalno napisani. Naravno, kroz knjigu se provlače i detalji njegovog života sa Ivom, koju voli najviše na svetu”, ispričao nam je Darko o ovoj knjizi.

Ova zbirka rokenrol priča predstavlja fanovska svedočanstva sa koncerata muzičkih imena kakva su Metallica, Bajaga i instruktori, Calexico, Rambo Amadeus, Block Out, Darkwood Dub, Faith No More, Manu Chao, Partibrejkers, Bruce Springsteen i drugi. U njima Divjak opisuje “svoje odrastanje, ne nužno i sazrevanje” u odnosu na 22 koncerta kojima je prisustvovao u razdoblju između 1991. i 2013. godine. Lazar, zapravo, nije pisac. Bavi se sasvim drugom profesijom, ali je tokom čitavog života veliki poštovalac rok muzike. Zato je u knjizi “Roll intro tape” opisao neke od najboljih koncerata koje je u životu gledao, povezujući ih sa nekim sopstvenim, sasvim intimnim trenucima i razmišljanjima.