May 21, 2024

Vredi pročitati: Roll intro tape (oradio.rs, 7. jun 2016)

 

Vredi pročitati: Roll intro tape

Muzičar Nikola Vranjković preporučuje vam da pročitate knjigu “Roll intro tape”, debitantsko ostvarenje Beograđanina Lazara Divjaka. Lazar, zapravo, nije pisac. Bavi se sasvim drugom profesijom, ali je tokom čitavog života veliki poštovalac rok muzike i u knjizi “Roll intro tape” opisuje neke od najboljih koncerata koje je u životu gledao povezujući ih sa nekim sopstvenim, sasvim intimnim trenucima i razmišljanjima. Prema Nikolinim rečima, knjigu “Roll intro tape” treba pročitati zato što je nepretenciozna i ne pravi raziliku između domaćih i stranih bendova. Podseća ga na vreme kada je kao mlađi i sam gledao mnogo više koncerata.

“Ja sam se oduševljavao raznim koncertima. Posle, kada sam postao stariji i počeo da se bavim ovim poslom, sve se to raspalo u neki ‘profesionalizam’. Ne znam kako je režiserima kad gledaju filmove, ali znam kako je muzičarima kada gledaju koncerte. Ta lepota i moć da možeš, bez ikakvih predrasuda, da gledaš koncert i budeš oduševljen bilo kojim bendom, to je nešto što mogu samo ljudi koji, po mom mišljenju, malo sviraju ili uopšte ne sviraju. U ovom slučaju on piše besprekorno, volim taj njegov izraz”, kaže Vranjković.

“Znam i neke njegove radove mimo ovog i jedva čekam da objavi tu svoju sportsku knjigu, koja je možda najbolja knjiga o fudbalskom klubu Crvena Zvezda. Ja je dugo čekam, ali ne znam kada će se Lazar usuditi da krene u tu drugu priču”, dodaje Nikola.

Novinar i muzički promoter Ivan Lončarević tvrdi da je “Roll intro tape” knjiga koja “ne postoji”.

“To je knjiga nekog ko je totalni autsajder, ko voli muziku i živi muziku i nekog ko svaki svoj trenutak gleda kroz muziku. Lazar je svu svoju intimu u poslednjih 20 godina sročio u par stotina strana. To je toliko iskreno, povremeno brutalno, većinom zabavno, iskustvo koje je kao da gledaš neki super koncert nekog benda koji te je oduševio, a nikad pre toga nisi znao za njega. Oduševljeno sam čitao svakog trenutka”, kaže Lončarević.

Knjiga “Roll intro tape” je nedavno objavljena kao prvo književno izdanje promoterske kuće Long Play i uskoro će se naći u prodaji u knjižarama.

 

(Autor: Peđa Novković; fotografija: Nemanja Jovanović)